
Manavgat Muz Üreticileri Birliği Başkanı Önem Gök, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ile gerçekleştirilen görüşmelerin ardından yerli muz üreticisini korumaya yönelik tarihi bir kararın alındığını duyurdu. 12 Kasım 2025 tarihindeki görüşmelerin neticesinde hazırlanan "İthalat Rejimine Ek Karar", Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
MUZ İTHALATINDA EK MALİ YÜKÜMLÜLÜK ARTIRILDIYeni düzenleme kapsamında; muz ithalatında uygulanan yüzde 7 oranındaki gümrük vergisine ilave olarak alınan ek mali yükümlülük tutarı artırıldı. Daha önce ton başına 626 ABD doları olan ek mali yükümlülük, 780 ABD dolarına yükseltildi. Böylece muz ithalatında ton başına ilave 154 ABD dolarlık bir ek maliyet getirilmiş oldu.
Başkan Önem Gök, bu kararın yerli üreticinin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi açısından hayati önem taşıdığını belirtti. Gök, "Zor koşullara rağmen üretimden vazgeçmeyen üreticilerimiz; istihdam sağlayarak Manavgat ekonomisine ve ülkemiz tarımına önemli katkılar sunmaktadır. Bu karar, alın terinin korunması adına atılmış çok güçlü bir adımdır" dedi.
BAŞKAN GÖK'TEN TEŞEKKÜR MESAJISürecin başından itibaren üreticinin sesine kulak veren yetkililere teşekkür eden Gök, "Bizleri samimiyetle karşılayan ve çözüm odaklı yaklaşımıyla güven veren Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat’a şükranlarımızı sunuyoruz. Ayrıca üretimi her zaman destekleyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve taleplerimizi yakından takip eden Antalya Milletvekilimiz Tuba Vural Çokal’a katkılarından dolayı teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.
BU KARAR ÜRETİCİYE NE SAĞLAYACAK?Haksız Rekabetin Önlenmesi: İthal muzun maliyetinin ton başına yaklaşık 5.000 TL (güncel kur farkıyla değişkenlik gösterebilir) artması, yerli muzun piyasadaki rekabet gücünü doğrudan artıracaktır.Pazar Payının Korunması: Maliyet artışı nedeniyle ithalatın cazibesi azalacak, bu da zincir marketlerde ve yerel pazarlarda Manavgat muzuna olan talebi yükseltecektir.Üretim Motivasyonu: Artan maliyetler karşısında ezilen yerli üretici, ürününün değerini bulacağı bir piyasa ortamına kavuşarak ekim alanlarını koruyabilecektir.