
Antalya Muratpaşa Belediyesi, bu yıl 8’incisini düzenleyeceği Yörük Çalıştayı ile kadim kültürü bir kez daha gündeme taşıyor. “Yörüklerde Çocuklar ve Aksaçlılar” temasıyla gerçekleştirilecek olan büyük buluşma, Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde kapılarını açacak.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, her yıl Yörük kültürü ve tarihi üzerine çalışan akademisyenleri; Türkiye’nin dört bir yanından gelen dernek, vakıf ve federasyon temsilcilerini Antalya’da bir araya getirdiklerini belirtti. Başkan Uysal, çalıştayın bu kadim mirası yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına büyük bir sorumluluk taşıdığını vurguladı.
KÜLTÜREL MİRAS KİTAPLARLA ÖLÜMSÜZLEŞİYOR2016 yılından bu yana düzenlenen çalıştay ve sempozyumlarla Yörük kültürünün sosyal yaşamdan üretim biçimlerine kadar her yönüyle ele alındığını ifade eden Başkan Uysal, bu çalışmaların yayımlanan kitaplarla kalıcı bir külliyata dönüştüğünün altını çizdi. Bu yılki temanın kuşaklar arası aktarım üzerine odaklandığını belirten Uysal, çalıştayda Yörük toplumunda çocukların yeri ile "aksaçlıların" kültürel hafızayı taşıyıcı rollerinin bilimsel perspektiflerle inceleneceğini söyledi.
KUŞAKLAR ARASI AKTARIM ELE ALINACAKAkademisyenler, araştırmacılar ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek oturumlarda; aile, gelenek ve sözlü mirasın Yörük kültüründeki önemi çok yönlü olarak değerlendirilecek. Çalıştay, geçmişin birikimini bugünün çocuklarına aktararak toplumsal belleği tazelemeyi hedefliyor.
Kaynak: İGFA