Facebook A solid styled icon from Orion Icon Library. Tiktok  

Hünnap gelir kapısı oldu

Mersin’de dalları dikenli olduğu için yaban hayvanlarına karşı çit bitkisi olarak dikilen aynı zamanda şifa deposu olan ’hünnap’ bazı üreticilerin gelir kaynağı oldu. Kilogramı 40 ile 50 TL arasında satılan hünnap obeziteden kemiklerin güçlenmesine kadar bir çok faydası bulunduğu belirtildi.

Türkiye’de Çin hurması olarak "hünnap" meyvesi, bir çok ürünün yetiştiği Mersin’de özellikle bahçelerin kenarlarına çit bitkisi olarak dikiliyor. Dalları dikenli olduğu için yaban hayvanlarının girmesine engel olan ağacın meyveleri ise şifa deposu olarak biliniyor. Elma ile armut arasında bir tadı bulunan lezzetli meyvenin kemikleri güçlendirdiği gibi kilo almayı da engelliyor. Kan dolaşımını hızlandıran, uykusuzluğa çözüm olan meyve bazı üreticiler için de gelir kapısı oldu. Kilogramı 40-50 TL arasında satılan hünnap meyvesinin 4-5 yıllık bir ağacının yaklaşık 50-60 kilogram ürün vermesi ise üreticiye ek gelir kapısı oluyor. Meyveyi tadan vatandaşlar, lezzetli bir tadının olduğunu belirtiyor.

Emekli olduktan sonra çiftçiliğe başlayan Erdemli ilçesinden Yunus Söner’ de bahçelerinin kenarlarına hünnap dikti. Meyve vermeye başlayan ağaçları hasat eden Söner," Hünnap ağaçlarını dikenli olduğu için bahçelerimize çit olarak ekmiştik. Şuanda ürün vermeye başladı ve değerlendi. Sağlık açısından bir çok faydası var. Bağışıklık sisteminden kolesterole, kabızlıktan, obeziteye kadar çok faydası var. 10’dan fazla ağacımız var. Bu sene verim de kalite de güzel. Fiyatları da iyi. 40-50 TL arasında gidiyor. Genç bir ağacımız ise 50-60 kilogram ürün veriyor" dedi.

25 Eki 2023 - 09:31 Mersin- Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Nehir Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Nehir Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Nehir Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Nehir Haber değil haberi geçen ajanstır.


Anket Turistlerden şehir vergisi alınmalı mı?
Tüm anketler