Hava Durumu

Doktorlar şiddeti basın açıklaması ile kınadı

Manavgat Devlet Hastanesi’nde görevli Ortopedi Uzmanı Dr. Ali Volkan Kaya’nın dün görevi başında sözlü ve fiziki saldırıya uğraması Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Deniz ve Hekim Birliği Antalya Şube Başkanı Dr. Orhan Tekin tarafından yapılan basın açıklamasıyla kınandı. Hekim Birliği Antalya Şube Başkanı Dr. Orhan Tekin; “Şifa dağıtması gereken kurumlarda can pazarı yaşanıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2025 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2025 10:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.nehir.net/
Doktorlar şiddeti basın açıklaması ile kınadı

Manavgat Devlet Hastanesi’nde görevli Ortopedi Uzmanı Dr. Ali Volkan Kaya’nın dün görevi başında sözlü ve fiziki saldırıya uğraması Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Deniz ve Hekim Birliği Antalya Şube Başkanı Dr. Orhan Tekin tarafından yapılan basın açıklamasıyla kınandı. Türkiye’nin dört bir yanında şifa dağıtması gereken sağlık kurumlarında neredeyse her hafta can pazarı yaşandığına dikkat çeken Dr. Tekin “Bizler miting önlükleri ile meydanlarda değil beyaz önlüklerimizle poliklinik odamızda işimizin başında olmak istiyoruz” dedi.
Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mehmet Deniz, “Dr. Ali Volkan Kaya görevi başında, haksız yere sözlü ve fiziki şiddete maruz kalmıştır. Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, Failin cezalandırılması ve bu tür olayların tekrarlanmaması için, bizzat olayın hukuki olarak takipçisi olacağız” dedi.
Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mehmet Deniz, “Dün hastanemiz ortopedi uzmanlarından Dr. Ali Volkan Kaya görevi başında iken, haksız yere sözlü ve fiziki şiddete maruz kalmıştır. Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Başhekimlik ve il sağlık müdürlüğü olarak sağlık çalışanımızın yanındayız. Failin cezalandırılması ve bu tür olayların tekrarlanmaması için, bizzat olayın hukuki olarak takipçisi olacağız.
Manavgat Devlet Hastanesi’nde görevli Ortopedi Uzmanı Dr. Ali Volkan Kaya’nın dün görevi başında sözlü ve fiziki saldırıya uğraması Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Deniz ve Hekim Birliği Antalya Şube Başkanı Dr. Orhan Tekin tarafından yapılan basın açıklamasıyla kınandı.
Manavgat Devlet Hastanesi bahçesinde gerçekleştirilen basın açıklamasında ilk konuşmayı yapan Manavgat Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mehmet Deniz, “Dün hastanemiz ortopedi uzmanlarından Dr. Ali Volkan Kaya görevi başında iken, haksız yere sözlü ve fiziki şiddete maruz kalmıştır. Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Başhekimlik ve il sağlık müdürlüğü olarak sağlık çalışanımızın yanındayız. Failin cezalandırılması ve bu tür olayların tekrarlanmaması için, bizzat olayın hukuki olarak takipçisi olacağız. Hiçbir sebep, hiçbir alanda şiddetin gerekçesi olamaz. Hele hele, gecesini gündüzüne katarak, ailesinden-özel hayatından ödün vererek; tek amacı hastaların acısını dindirmek, derdine deva olmak, canına can katmak olan kutsal meslek sahiplerine hiçbir sebep, şiddetin gerekçesi olmamalı.
Değerli arkadaşlar, her çalışanın sendikal hakları anayasal güvence altına alınmıştır. Doktor arkadaşın bağlı bulunduğu sendika genel merkezi, sağlıkta şiddete dikkat çekmek ve olayın tekrarlanmaması için, lokal olarak olayın gerçekleştiği Manavgat devlet hastanesinde bir günlük grev kararı almıştır. Sendikanın grev kararına saygımız var, yalnız doktor arkadaşlarımızdan, randevu alıp uzaktan gelen, yaşlı, engelli hastalarımızı mağdur etmemelerini rica ediyorum. Bir kişinin yaptığı hatayı çok kişiye yansıtmamalıyız.
Arkadaşlar yaptığımız basın açıklaması ile amacın hedefe ulaştığını düşünüyorum. Bundan sonra vatandaşlarımızın daha sakin ve sağduyulu davranmalarını istiyoruz. Arkadaşlar; Hiçbir hak arama yöntemi, şiddet olamaz. Hastanelerde hak arama yöntemleri; hasta hakları birimi, SABİM ve CİMER başvurularıdır. Buralar da, en kısa sürede çok etkili ve hızlı sonuç alınmaktadır. Değerli çalışma arkadaşlarım mağdur arkadaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Hekim Birliği Sendikası Antalya Şube Başkanı Dr. Orhan Tekin, “Bugün burada sağlıkta şiddeti protesto etmek için özelde de dün bir uzman doktor arkadaşımıza yapılan saldırıyı kınamak için toplanmış bulunmaktayız. Sanmayın ki bunlar bizim hoşumuza gidiyor, bizler miting önlükleri ile meydanlarda değil beyaz önlüklerimizle poliklinik odamızda işimizin başında olmak istiyoruz
Türkiye’nin dört bir yanında şifa dağıtması gereken sağlık kurumlarında neredeyse her hafta can pazarı yaşanıyor. Polikliniklerde, acil servislerde ve aile sağlığı merkezlerinde silahlı saldırılar, bıçaklamalar, meydan dayakları, küfürler ve tehditler hizmet sunumunun bir parçasına dönüştü(!) Sağlık çalışanları can güvenliğinden endişe ederek çalışıyor. Sağlıkta yaşanan şiddet iklimini, durumun ciddiyetini gerekli önlemleri alması gerekenler kavramıyor olabilir ancak sağlıkta şiddet sağlıkta vahşete dönüşmüş durumdadır.
2005 yılında Dr. Göksel Kalaycı’yı, 2008 yılında Dr. Ali Menekşe’yi, 2012 yılında Dr. Ersin Arslan’ı, 2015 yılında Dr. Kamil Furtun’u ve Dr. Aynur Dağdemir’i, 2018 yılında Dr. Fikret Hacıosman’ı, 2022 yılında Dr. Ekrem Karakaya ve güvenlik görevlisi Tuğrul Okudan’ı sağlıkta şiddet sonucu yitirdik.
2023 yılı sonu itibariyle Beyaz Kod sistemi kurulduğu tarihten sisteme yapılan bildirim sayısı 122 bin 101 oldu! Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlık çalışanlarının yüzde 8’i ila 38’i meslek yaşamlarının bir noktasında şiddetle karşılaşıyor. Ülkemizde ise acil servislerde ve diğer branşlarda çalışan hekimlerin yüzde 84’ü çalışma hayatında en az 1 kere sözlü veya fiziksel şiddete maruz kalıyor.
Bizler her birimiz en güzel gençlik yıllarımızı feda ederek bu günlere geldik, mesleğimizi de severek yapıyoruz, severek yapmak istiyoruz. Tüm olumsuzluklara ve tüm olumsuz koşullara rağmen mesleğini icra etmeye çalışan tüm meslektaşlarımı bir kez daha kutluyorum.
Bizler oldukça olumsuz ve güvenli olmayan ortamlarda çalışırken bu gün herhangi bir avm ye girerken bile çeşitli güvenlik noktalarından ve x-ray den geçiyorsunuz. Adliye binalarına yada diğer devlet binalarına girişte alınan güvenlik önlemleri maalesef sağlık kuruluşlarında ihmal edilmektedir. Her herhangi bir hastaneye ya da asm ye cebinizde silahla elinizi kolunuzu sallayarak girebiliyorsunuz.
Hekim sadece muayene edeceği hastayla karşı karşıya gelmelidir. Ancak hastanelerimizde, aile sağlığı merkezlerimizde herkes anında hekimin kapısını çalmakta, hem danışman hem sekreter hem hekim hem idareci hatta bazen sağlık Bakanı olarak görülmekte, tüm sorunlar, tüm şikayetler, tüm eleştiriler ve hakaretler görevini yapmaya çalışan hekime yönlendirilmektedir. Hastane ve ASM lerde yönlendirme ve organizasyonun iyi yapılması gerekir. Hekimin karşısına sadece muayene edeceği hasta gelmelidir.
Her birimiz tedirginlik içinde günlerimizi geçirirken ailelerimiz acaba bugün eşime, çocuğuma, kardeşime bir şey oldu mu endişesini yaşamaktadırlar. Sorarım size bunu hangimiz hak ediyoruz; Sizin çocuğunuzun doğumunu yapan doktor mu, Sizin annenizin ameliyatını yaparak hayata döndüren doktor mu,
Sizin kardeşinizin ağrılarını geçirip yüzünü güldüren doktor mu, yoksa bir yakınınız hayati tehlikeye düştüğünde kurtar onu doktor diye ellerine sarıldığınız doktor mu hak ediyor bunları? Bizler ‘eskiden muayene olacak doktor bulamıyorduk, şimdi doktor dövüyoruz. Ne kadar gelişmişiz, artık doktor dövebiliyoruz’ diyen bir zihniyete rağmen mesleğimizi yapmaya çalışıyoruz.
Devlet büyüklerimizden bu duruma dur demesini bekliyoruz ve talep ediyoruz;
-Etkin ve caydırıcı bir sağlıkta şiddet yasası
-Çalışma şartlarımızın ve ortamımızın iyileştirilmesi
-Hastanelerin ve tüm sağlık kuruluşlarının güvenliğinin artırılması
-Özlük haklarımızın iyileştirilmesi
-Emekliliğimizde hak ettiğimiz ücretin verilmesini talep ediyoruz.
Tüm dünyada şiddet var diyerek geçiştiremeyeceğiniz, sorumluluklarınızdan kurtulamayacağınız bir konu bu. Yetkililerin artık kendine gelmesini, bir an önce şiddete karşı yeterli önlemler almasını umuyor ve bekliyoruz!
Lütfen sağlıkta şiddetin önüne geçecek tedbirler alınsın. Şu ana kadar bir çok meslektaşımız şehit edildi. Bizler sıranın bize gelmesini beklemek niyetinde değiliz. Sağlıkta şiddeti önleyecek yasa ve diğer tedbirler alınmadığı sürece eylemlerimiz devam edecektir. Daha önce de belirttiğim gibi biz bu eylemleri yapmayı değil işimizi yapmayı istiyoruz. Sesimizi duyun artık
Bizlere sahip çıkın. Bizler sizlerden biriyiz, Sizlerden birilerinin annesiyiz, babasıyız, Sizlerden birilerinin evladıyız, kardeşiyiz.
Bizler atamızın hiç tereddüt etmeden ‘beni Türk hekimlerine emanet edin’ dediği insanlarız. Bizler MUSTAFA KEMAL in doktorlarıyız” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.